Allergikofferten
EN VEILEDER TIL BARNEHAGER OG SKOLEFRITIDSORDNINGER

Gi barn med matvareoverfølsomhet i barnehager og skolefritidsordninger best mulig oppfølging og tilrettelegging slik at de får en bedre hverdag og unngår stigmatisering.
Allergikofferten gir alle som jobber i barnehager og skolefritidsordninger lettlest og nyttig informasjon om matvareoverfølsomhet:
-
Heftet «Matvareoverfølsomhet – en veileder til barnehager og skolefritidsordninger»
-
Egne oppskriftsark
-
Brosjyren «Matvareallergi & matvareintoleranse»
-
Oppskriftsheftet «Matvareallergi»
Hva er matvareoverfølsomhet?
• I aldersgruppen 0–3 år antas det at 3–8 % reagerer på matvarer.
• I befolkningen generelt reagerer 1–2 % på matvarer.
• I tillegg kommer pollenrelaterte matreaksjoner (5 % av større barn og voksne) og cøliaki.
Allergikoffertens innhold

Allergikofferten er en praktisk plastkoffert som består av:
- Heftet «Matvareoverfølsomhet – en veileder til barnehager og skolefritidsordninger», som er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Anne Kørner Bueso, helsesøster Marie Sørumsand, førskolelærer Marte Waage Nilsen (alle ansatt på Barneklinikken Voksentoppen, Rikshospitalet – Radiumhospitalet) og Bente Baugerød (daglig leder i BARNEHAGEressursen AS).
- To oppskriftsark med oppskrifter på boller og rundstykker uten melk og egg og glutenfrie boller og rundstykker uten melk og egg, samt forslag til annen mat uten egg, melk og gluten.
- «Matvareallergi & matvareintoleranse», som er en informasjonsbrosjyre fra Norges Astma- og Allergiforbund.
- «Matvareallergi», som er et oppskriftshefte fra Opplysningskontoret for kjøtt.
Kan vi få allergikofferten?
Prosjektgruppen ønsker å presentere Allergikofferten for barnehager og skolefritidsordninger i Oslo og Akershus – først og fremst til ledere og styrere – før den gis ut gratis.
Sammen med Allergikofferten vil det bli gitt muntlig informasjon om innholdet og om matvareoverfølsomhet.
Ta kontakt for mer informasjon eller fyll ut skjema:
Telefon: 412 88 184
E-post: [email protected]